Vijesti

U Sarajevu održana edukacija za odvjetnike o trgovini ljudima

14.5.2024

U suorganizaciji Ministarstva pravde BiH, Odsjeka za edukaciju u kaznenim stvarima pred Sudom BiH i Međunarodne organizacije za migracije ( IOM BiH ), a s ciljem unapređenja pravnog zastupanja i pristupa pravdi u slučajevima trgovine ljudima u BiH, u Sarajevu je organizirana obuka za odvjetnike, predstavnike županijskih zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći i odjeljenja za podršku svjedocima pri Sudu BiH i Tužiteljstvu BiH.

Fokus obuke je bio na sveobuhvatnom razumijevanju fenomena trgovine ljudima u BiH, uključujući pravne okvire, procedure, te pružanje besplatne pravne pomoći žrtvama.

Sudionici su imali priliku upotpuniti teorijske diskusije kroz praktične primjere "igranja uloga" ispitivanja žrtava trgovine ljudima posebno u kontekstu intervjua usmjerenog na žrtvu kako bi se osiguralo da sudionici steknu ne samo teorijsko znanje, već i praktične vještine u borbi protiv trgovine ljudima.

Ova obuka pod vodstvom Ahmeda Mešića, tužitelja Tužiteljstva BiH, kao glavnog edukatora i uz sudjelovanje edukatora Jasmina Mesića, odvjetnika Regionalne odvjetničke komore Bihać, te Amile Milanov, stručne suradnice za podršku svjedocima Suda BiH i Zorana Pelemiša, pravnog savjetnika Vaših prava BiH, ocjenjena je veoma korisnom i uspješnom od strane 29 sudionika.

Održana obuka dio je aktivnosti koje provodi IOM BiH u okviru projekta „Bosna i Hercegovina: Prevencija i zaštitno-osjetljivo procesuiranje trgovine ljudima“ koji financira Vlada Sjedinjenih Američkih Država, putem Ureda za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona (US DoS INL).

Ostvarena suradnja Ministarstva pravde BiH, Odsjeka za edukaciju u kaznenim stvarima pred Sudom BiH i Međunarodne organizacije za migracije ( IOM BiH ) predstavlja nastavak pružanja podrške stručnom usavršavanju odvjetnika, pravnih praktičara i opredijeljenost ka promociji vladavine prava.

 

4 FOTO GALERIJA