Vijesti

Ministar Bunoza na predstavljanju analize tužiteljske prakse u predmetima organiziranog kriminala i korupcije u BiH

4.4.2024

Ministar pravde BiH Davor Bunoza sudjelovao je u Sarajevu na predstavljanju Analize tužiteljske prakse u predmetima organiziranog kriminala i korupcije u BiH koju su organizirali AIRE centar i Ustavni sud BiH. Ministar Bunoza je na početku pozdravio okupljene suce i tužitelje, predstavnike AIRE centra i druge sudionike, podržao njihov rad i angažman na izradi ovog dokumenta. Kazao je kako će svakako biti zanimljivo čuti informacije koje su analizom prikupljene i objedinjene, te sagledati izvedene zaključke.

AIRE centar u Bosni i Hercegovini provodi aktivnosti u sklopu programa usmjerenog ka jačanju vladavine prava, primjene standarda Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, usklađivanja sudske prakse i neovisnosti sudova. Aktivno djelovanje AIRE centra u Bosni i Hercegovini nastavlja se trogodišnjim projektom pod nazivom „Jačanje kapaciteta pravosuđa za borbu protiv organizovanog kriminala i nekažnjivosti u Bosni i Hercegovini (2022–2025)“. Jedan od dva ključna prioriteta tog projekta je usaglašavanje domaće sudske prakse i njezina harmonizacija s odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, s posebnim fokusom na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Analiza tužilačke prakse samo je jedna od aktivnosti projekta i rezultat je preporuka i zaključaka publikacije „Analiza prakse najviših sudova u BiH u predmetima organizovanog kriminala i korupcije“, koju su AIRE centar i Ustavni sud Bosne i Hercegovine predstavili u martu 2023. godine. U radu na Analizi tužilačke prakse sudjelovali su predstavnici Tužiteljstva BiH, Federalnog tužiteljstva Federacije BiH, Republičkog javnog tužiteljstva Republike Srpske te Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo.

Ovaj dokument predstavlja sažetak ključnih nalaza do kojih su došli stručnjaci iz AIRE centra i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, u saradnji s tužiteljima, analizirajući optužne akte i tužiteljsko postupanje.

3 FOTO GALERIJA