Vijesti

Bunoza – Reilly: nužan je kompromis za usvajanje reformskih zakona

8.2.2024

O europskom putu BiH, ostvarenim reformama i zakonskim rješenjima na kojima se radi, u Ministarstvu pravde BiH razgovarali su ministar Davor Bunoza i Julian Reilly, veleposlanik Velike Britanije u BiH.

Veleposlanik Reilly posebice se zanimao za Zakon o sudovima u BiH i Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH. Riječ je zakonskim rješenjima koje su međunarodni predstavnici u proteklom razdoblju naznačili kao dva važna preduvjeta za usvajanje kako bi BiH dobila „zeleno svjetlo“ za otvaranje pristupnih pregovora s EU. Ministar Bunoza istaknuo je kako je riječ o zakonima koji su u Ministarstvu pravde BiH izrađeni i da tek postoje pojedinosti koje nisu do kraja usuglašene, ali da je potrebna politička volja kako bi oni bili do kraja izdefinirani i usvojeni. 

Veleposlanik Reilly kazao je kako Ujedinjeno kraljevstvo u potpunosti podržava i podupire europski put u BiH, te da je važno napraviti reforme koje se traže od BiH.  

Temom razgovora bilo je i osnivanje Odjela za integritet u Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, borba protiv korupcije, te digitalizacija uprave i pravosudnih institucija.

3 FOTO GALERIJA