Vijesti

Zamjenik ministra pravde Elvir Mahmuzić sastao se sa predsjednikom Udruženja žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini g. Muratom Tahirovićem.

8.2.2024

Zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine Elvir Mahmuzić održao je sastanak sa predsjednikom Udruženja žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini g. Muratom Tahirovićem. Tema razgovora bila je Memorandum o saradnji između Ministarstva pravde BiH i Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za krivične sudove koji je potpisan krajem prošlog mjeseca u Sarajevu.

Zamjenik ministra Mahmuzić se osvrnuo na značaj ovog Memoranduma kojim su stvoreni uslovi da podaci iz presuda za lica koja su pravomoćno osuđena od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, budu unesena u krivičnu evidenciju u Bosni i Hercegovini u skladu sa važećim pozitivno pravnim propisima .

Gospodin Tahirović je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo što je Memorandum stupio na snagu te istakao da je važno da se lica koja su osuđena za ratne i druge zločine od strane Međunarodnog krivičnog suda konačno evidentiraju kao takva i u našoj zemlji.

Mahmuzić je pružio podršku radu Udruženja te izrazio spremnost za dalju saradnju u pogledu iznalaženja zakonskih rješenja kojim se unapređuje pravni sistem i pravna sigurnost u Bosni i Hercegovini.

3 FOTO GALERIJA