Vijesti

BiH preuzima Haške kaznene evidencije osuđenih osoba

30.1.2024

Ministar pravde BiH Davor Bunoza i tajnik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za  kaznene sudove u Hagu (u dalјnjem tekstu: Mehanizam) Abubacarr Tambadou potpisali su u  Sarajevu Memorandum o suradnji i preuzimanju kaznenih evidencija koje će sada napokon ući u domaću kaznenu evidenciju osuđenika.

Dokumentom koji je ranije usuglašen između Ministarstva pravde BiH i Mehanizma definiran je način i postupak preuzimanja podataka iz pravomoćnih osuđujućih presuda za državlјane BiH koje su izrekli Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Mehanizam. To znači kako će sada presude iz Haga biti ustuplјene BiH i upisane u kaznene evidencije u našoj zemlјi, što do sada nije bio slučaj.

Unošenje presuda za ratne zločine koje su građanima BiH izrekli međunarodni sudovi i postajanje dijelom kaznenih evidencija, znači da će se takve osobe morati suočiti sa zakonskim ograničenjima koja iz toga proistječu pa se, primjerice, kao kažnjavani neće moći prijaviti za poslove u državnoj službi.

Haaške presude do sada nisu predstavlјale nikakvu zapreku osuđenicima da ishode potvrde o nekažnjavanju, a ministar Bunoza je kazao kako vjeruje da je potpisivanjem memoranduma ta pravna praznina popunjena. "Ne postoji objašnjenje zašto se ovoliko čekalo, no ja sam od početka mandata u proteklih godinu dana inzistirao da se ovo pitanje riješi jer to stvara i preduvjete za pomirenje kao uvjet za pristupanje Europskoj uniji", kazao je Bunoza. Kaznena evidencija na koju se Memorandum odnosi bit će proslijeđena entitetskim ministarstvima unutarnjih poslova, pa sve do lokalnih razina gdje su evidentirana mjesta prebivališta osuđenih osoba.

Tajnik Mehanizma Tambadou kazao je kako međunarodna zajednica i Mehanizam ovim dokazuju spremnost na trajnu suradnju s BiH. "Moj dolazak u Sarajevo značajno je poglavlјe u inzistiranju na odgovornosti", kazao je Tambadou ističući kako se pozivanje na odgovornost ne okončava izricanjem presude jer oni koji su počinili najteže zločine protiv međunarodnog prava moraju snositi poslјedice i nakon odsluženja kazne i biti s tim suočeni do kraja života.

7 FOTO GALERIJA