Vijesti

Sastanak radne skupine za izradu Nacrta zakona o VSTV-u

24.1.2024

U organizaciji Ministarstva pravde BiH i uz podršku Veleposlanstva SAD-a u BiH u Tarčinu se održava dvodnevni, šesti sastanak Radne skupine za pripremu Nacrta zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH. Na sastanku se razmatraju pitanja budućeg sastava VSTV-a, kao i sporne odredbe o tajništvu i uredu disciplinskoga tužitelja. Prezentaciju analize o sastavu, uvjetima i izboru članova VSTV-a održao je sudac Marin Mrčela, ekspert USAID-og projekta „JACA – Pravosuđe u borbi protiv korupcije“ koji je i autor te analize.

Ministarstvo pravde BiH nositelj je aktivnosti za pripremu Nacrta novoga zakona o VSTV-u čiji je cilj unapređenje neovisnosti pravosuđa i jačanje vladavine prava. Nakon što su u drugoj polovici prošle godine usvojene djelomične izmjene i dopune ovoga zakona, sada se radi na potpuno novom zakonskom rješenju. Prošlogodišnje izmjene odnosile su se na integritet nositelja pravosudnih dužnosti i te izmjene bit će ugrađene u novi Zakon o VSTV-u koji bi trebao biti donesen do kraja ove godine.

Uz Davora Bunozu,  ministra pravde BiH i Željka Boguta, tajnika Ministarstva i predsjednika Radne skupine, na sastanku sudjeluju i predstavnici: Direkcije za europske integracije, Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BIH, entitetskih ministarstava pravde, Pravosudnog povjerenstva Brčno Distrikta BIH, te predstavnici međunarodne zajednice: Ureda EU u BiH, OESS-a, OHR-a, Veleposlanstva SAD-a, USAID-a i Veleposlanstvo Nizozemske.

6 FOTO GALERIJA