Vijesti

Ministar Bunoza na Pravosudnom forumu: izmjene i dopune Zakona o VSTV-u moraju biti provedene u praksi

10.11.2023

U organizaciji AIRE Centra i Ustavnog suda BiH, te uz suradnju VSTV-a i podršku Britanskog veleposlanstva u BiH, u Sarajevu je održan Pravosudni forum za BiH o temi: „Neovisnost i nepristranost pravosuđa“.

Na panelu o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, čiji je uvodničar i moderator bio Zlatko M. Knežević, potpredsjednik Ustavnoga suda BiH i član Venecijske komisije, sudjelovao je i Davor Bunoza, ministar pravde BiH, te Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a i Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala BiH.

Ministar Bunoza u svom je izlaganju istaknuo da se izmjene i dopune Zakona o VSTV-u odnose na integritet nositelja pravosudnih dužnosti, te kako smatra da je taj zakon u značajnoj mjeri strog prema sucima i tužiteljima, iako je u javnosti stvorena slika da se radi samo o kozmetičkim promjenama. Naglasio je kako zakon nije savršen, ali da je on najbolji rezultat ostvaren između složenog ustroja BiH, stavova Venecijanske komisije, zahtjeva vladajuće politike i mišljenja struke. Kazao je i to kako je Ministarstvo pravde BiH spremno VSTV-u pružiti svu potrebnu pomoć, pa i podržati produženje rokova za njegovu provedbu, ali da zakon mora zaživjeti u praksi.

Na Pravosudnom forumu održan je i panel o izazovima u radu Europskog suda za ljudska prava čiji je moderator bio Ledi Bianku, sudac Ustavnoga suda BiH i bivši sudac ELJSP.

Forum je okupio niz predsjednika sudova, sudaca i drugih nositelja pravosudnih dužnosti, te predstavnike bh. institucija, stranih veleposlanstava i organizacija.          

5 FOTO GALERIJA