Vijesti

Ministar Bunoza u Tbilisiju je sudjelovao na konferenciji o tretmanskom radu s osuđenicima

2.11.2023

Ministar pravde BiH Davor Bunoza sudjelovao je u radu međunarodne konferenciji o inovacijama u tretmanskom radu s osuđenicima pod nazivom: „Inovacije u procesu rehabilitacije i resocijalizacije zatvorenika i pritvorenika“ koja je održana u glavnom gradu Gruzije - Tbilisiju.

Konferencija je okupila visoke dužnosnike i stručnjake iz penološkoga sustava dvadesetak zemalja koji su razmijenili svoja iskustva, te sagledali mogućnosti napredovanja u toj oblasti. Istaknuto je kako se zatvorski sustavi razlikuju od zemlje do zemlje po svojoj strukturi, povijesti, tradiciji i kulturološkom okviru, ali da se ipak sve zemlje suočavaju sa sličnim problemima i jednakim izazovima u tretmanu osuđenika. Naglašeno je kako se promjene u strukturi transnacionalnog kriminala kontinuirano događaju i da su počinitelji kaznenih djela više nego ikada umreženi, te da je zbog toga nužna široka suradnja i razmjena znanja i iskustava.

Na konferenciji je kazano kako stvaranje boljih uvjeta za zatvorenike dovodi do veće prilika za njihovu resocijalizaciju i bolju integraciju u društvenu zajednicu nakon odsluženja zatvorske kazne. „Sigurni smo u korake koje radimo jer smo opredjeljeni prema partnerskom odnosu koji podržava standarde EU-a na ovom planu“ – poručio je ministar Bunoza s konferencije.

Posjet Gruziji i njezinom glavnom gradu Tbilisiju ministar Bunoza iskoristio je i za upoznavanje s radom i funkcioniranjem njihove javne uprave. „Ugodno sam iznenađen onim što su nam domaćini prezentirali. Gruzijci na vrlo jednostavan način dolaze do svih potrebnih dokumenata i u jednom danu završe svu potrebnu papirologiju za registriranje tvrtke, bez čekanja u redovima. Po tom pitanju mogu nam biti vrlo dobar primjer za organiziranje rada naše javne uprave“ – kazao je ministar Bunoza.

7 FOTO GALERIJA