Vijesti

Ministarska konferencija pravosuđa i unutarnjih poslova EU – Zapadni Balkan održan u Skoplju

30.10.2023

Ministar unutarnjih poslova i pravosuđa Španjolske, koji predstavlja Predsjedništvo Vijeća Europske unije, zajedno s Europskom komisijom, koju predstavljaju europski povjerenici za unutarnje poslove i za pravosuđe, sastali su se 26. i 27. listopada u Skoplju s njihovim kolegama sa zapadnog Balkana, na godišnjem ministarskom forumu EU-Zapadni Balkan o pravosuđu i unutarnjim poslovima. Sastanku su nazočili i predstavnici budućeg belgijskog i mađarskog predsjedanja Vijećem EU. Ministarstvo pravde BiH predstavljala je dr. Sanela Latić, šefica Odsjeka za suradnju s domaćim i međunarodnim pravosudnim tijelima i uporedno pravo.

Nakon foruma usvojena je zajednička izjava za medije EU – Zapadni Balkan

Vladavina prava i reforme pravosuđa

Dužnosnici EU-a i Zapadnog Balkana potvrdili su važnost svojih obveza u održavanju vladavine prava i povećanju povjerenja javnosti u pravosuđe. Građanima i gospopdarskim subjektima je potrebno pravosuđe u koje imaju povjerenja i koje kao takvo  može štiti njihova prava, s kojim mogu surađivati i poštivati njegove odluke. Neovisnost, integritet, transparentnost, učinkovitost i odgovornost pravosudnog sustava ključni su čimbenici za osiguranje visokokvalitetnog pravosudnog sustava, kojem građani mogu vjerovati i šire gledano, za funkcioniranje vladavine prava i jednake uvjete za sve.

Poštivanje vladavine prava je zajednički prioritet. Reforme za jačanje neovisnosti i odgovornosti pravosuđa u cijeloj regiji važni su elementi za povećanje povjerenja javnosti u pravosuđe. Partneri sa zapadnog Balkana ponovno su potvrdili svoju spremnost da pojačaju napore na reformama pravosuđa.

Ministri su razgovarali o važnom doprinosu neovisnih monitoring projekata s ciljem  povećanja povjerenja javnosti u pravosudni sustav. Regionalni projekti mogu doprinijeti povjerenju građana i gospodarskih subjekata u pravosuđe kroz tretiranje ključnih pitanja od javnog interesa: “Kako se učinkovito uhvatiti u koštac sa slučajevima korupcije na visokoj razini?”.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) predstavila je ministrima glavne nalaze projekta koji financira EU „Potpora učinkovitijem suđenju u slučajevima korupcije i organiziranog kriminala na Zapadnom Balkanu kroz praćenje suđenja“. Praćenje suđenja i preporuke projekta nadopunjuju ciklus Peer-review aktivnosti (provjera i analiza), vezanih za predmete  organiziranog kriminala i korupcije na visokoj razini, koje provodi Europska komisija u regiji. Važnost poboljšanja učinkovitog procesuiranja teških slučajeva organiziranog kriminala i korupcije ponovno je prepoznata kao ključno za jačanje povjerenja javnosti i vladavine prava. Partneri sa Zapadnog Balkana izrazili su punu predanost postizanju kredibilnog i mjerljivog napretka u ovoj oblasti, uključujući neovisno praćenje suđenja i provedbu preporuka Regionalnog projekta praćenja suđenja OESS-a.

Zajednička akcija u agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine

Dužnosnici EU-a i Zapadnog Balkana ponovili su svoju punu solidarnost s Ukrajinom i svoju nepokolebljivu potporu neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica, kao i njezinom inherentnom pravu na samoobranu od ruskog agresorskog rata.

Ministri su razgovarali o naporima da se nastavi poboljšavati provedba restriktivnih mjera i inicijativa donesenih kao odgovor na ruski agresorski rat protiv Ukrajine. EU je predstavio aktivnosti Radne skupine za zamrzavanje i oduzimanje  i nedavne inicijative za osiguranje učinkovite provedbe restriktivnih mjera Unije, posebice prijedlog Direktive o kriminalizaciji kršenja restriktivnih mjera Unije. EU je izvijestio o obavljenom poslu u vezi s prihodima, odnosno upravljanju gotovinom, koja se odnosi na imobilizaciju ruske imovine za potporu obnovi Ukrajine, u skladu s pravom EU i međunarodnim pravom. Partneri sa Zapadnog Balkana izvijestili su o naporima uloženim, od Ministarskog foruma u Tirani 2022. i ostaju predani sprječavanju kršenja ili zaobilaženja mjera sankcija koje su na snazi.

Eurojust je predstavio svoje napore u potpori i koordinaciji istraga i kaznenih progona međunarodnih zločina počinjenih u Ukrajini, posebice putem Zajedničkog istražnog tima, Međunarodne baze podataka o zločinima (CICED) i novoosnovanog Međunarodnog centra za kazneno gonjenje zločina agresije protiv Ukrajina (ICPA). EU i partneri sa Zapadnog Balkana razgovarali su o tome kako podržati Eurojust u poboljšanju koordinacije istraga i procesuiranja ratnih zločina i drugih najtežih zločina počinjenih u Ukrajini, kao i rad ukrajinskih vlasti i Međunarodnog kaznenog suda.

Ministri su istaknuli važnost razmjene stručnog znanja i najboljih praksi s Ukrajinom u vezi istraga ratnih zločina, te potpori i zaštiti žrtava ratnih zločina. U tom kontekstu EU je istaknula aktivnosti unutar Platforme EU za prava žrtava i novi dio kampanje EU o pravima žrtvama zločina povezanih s ratom. EU je pozvao partnere sa Zapadnog Balkana da svojom stručnošću doprinesu radu  Savjetodavne skupine protiv zločina.

EU je ponovio svoju obvezu da nastavi pružati potporu Zapadnom Balkanu u izgradnji kapaciteta za poboljšanje provedbe restriktivnih mjera.

2 FOTO GALERIJA