Vijesti

Ministar Bunoza: krajnje je vrijeme da digitaliziramo javnu upravu i pravosudne institucije u BiH

19.10.2023

„Digitalizacija servisa javne uprave u BiH“ naziv je panela na NetWork poslovno - tehnološka konferencija koja se održava u Neumu, a na kojemu je izlagao i ministar pravde BiH Davor Bunoza.

Na panelu je kazano kako Bosna i Hercegovina u velikoj mjeri zaostaje i za zemljama regije i za zemljama Europske unije kada je u pitanju digitalizacija servisa javne uprave. Stanje je sada takvo da bh. građani i tvrtke vrlo mali broj usluga mogu zatražiti ili dobiti u digitalnom obliku. No, u svjetlu dobivanja kandidatskog statusa za pristupanje Europskoj uniji i očekivanja da se dobije zeleno svjetlo za otvaranje pregovora, pitanje digitalizacije postalo je prioritetno kako bi naši građani uhvatili digitalni korak s ostatkom svijeta. Na panelu je otvoreno niz pitanja o toj temi poput: imamo li riješenu zakonsku regulativu u toj oblasti, imamo li tehničke uvjete, odnosno financijska sredstva kojima bi riješili te tehničke uvjete i postoji li politička volja da se pitanje digitalizacije riješi?!

Ministar Bunoza je u svom izlaganju istaknuo kako se zalaže za uvođenje potpune digitalizacije, kako u javnu upravu, tako i u pravosudne institucije. Naglasio je kako je krajnje vrijeme da svaki pojedinac jednim klikom na svom računalu ili mobitelu dobije sve potrebne dokumente, a ne da beskrajno hoda i čeka po različitim šalterima. Dodao je i to da je nužna digitalizacija i pravosudnih institucija što će doprinijeti njihovoj otvorenosti i transparentnosti, te bržem i učinkovitijem radu. 

NetWork konferencija u Neumu traje tri dana, a okupila je vodeće domaće i regionalne IT stručnjake koji razgovaraju o primjeni tehnoloških i digitalnih dostignuća u poslovanju, te unapređenju organizacijskih i tehnoloških dostignuća.  

3 FOTO GALERIJA