Vijesti

Ministar Bunoza na konferenciji „Pravosuđe u BiH – Stanje i perspektive“

13.7.2023

U organizaciji Transparency international u BiH (TIBiH) i Balkanske istraživačke mreže BiH (BIRN) u Sarajevu je održan panel o temi: „Izmjene Zakona o VSTV-u – korak naprijed ili dodatno urušavanje pravosuđa?“ u čijem je radu sudjelovao i Davor Bunoza, ministar pravde BiH.

Na panelu je bilo riječi o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV koje su usvojene na Vijeću ministara BiH, analizirana je razina ispunjenosti preporuka međunarodnih i domaćih eksperata, uključujući mišljenje Venecijanske komisije, kao i preporuke organizacija civilnog društva. Uz ministra Bunozu, panelisti su bili: Alfredo Strippoli, voditelj Odjela za vladavinu prava Europske komisije u BiH, Hajro Pošković, zamjenik direktora Tajništva VSTV-a BiH, Mia Karamehić - Abazović, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Ivana Korajlić izvršna direktorica TI BiH i Denis Džidić, direktor BIRN-a.

Panel rasprava je održana u sklopu konferencije pod nazivom: „Pravosuđe u BiH – Stanje i perspektive“. Na konferenciji je predstavljena online platforma pod nazivom 'Indeks pravosuđa', koja sadrži rezultate praćenja otvorenosti rada sudova i tužiteljstava u Bosni i Hercegovini, te informacije o predmetima korupcije i organiziranog kriminala, kao i informacije o disciplinskim postupcima koji su predmet monitoringa TIBiH i BIRN-a u okviru projekta „Unapređenje odgovornosti kroz jačanje mreža civilnog društva – SANCUS“.

3 FOTO GALERIJA