Vijesti

Regionalnom suradnjom u zajedničkoj borbi protiv terorizma, organiziranoga kriminala i korupcije

6.7.2023

U organizaciji Ministarstva pravde BiH i u okviru projekta unapređenja prekogranične suradnje u kaznenom pravosuđu na području zemalja Zapadnog Balkana (WBCJ) kojega financira Europska komisija, a provodi EUROJUST (Agencija Europske unije za suradnju u kaznenom pravosuđu) u Parlamentarnoj skupštini BiH održana je regionalna radionica pod nazivom: „Izazovi i mogućnosti zajedničkih istražnih timova između članica EU-a i partnera Zapadnog Balkana - fokus na suzbijanje krijumčarenja migranata“.

Više od 60 istražitelja, tužitelja, eksperata i pravnih stručnjaka EUROJUST-a, Europske komisije, te: BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Kosova* i Albanije razgovaralo je o važnosti uspostave prekograničnog partnerstva između službi koje se bave procesuiranjem teških kaznenih djela s fokusom na krijumčarenje migranata. Cilj je uspostavljanje zajedničkih istražnih timova, identificiranje zajedničkih slučajeva, koordiniranje i provedba istodobnih istraga, te u konačnici procesuiranje počinitelja kaznenih djela. 

U ime ministra pravde BiH Davora Bunoze, okupljene je pozdravio i zaželio im uspješan rad Niko Grubešić, pomoćnik ministra za strateška planiranja, koordinaciju pomoći i europske integracije.

„Imajući u vidu ulogu Ministarstva pravde BiH u cijelom procesu reforme sektora pravde, prekogranična suradnja u kaznenim stvarima je vrlo bitna za BiH u borbi protiv terorizma, korupcije i organiziranog kriminala. Na ovaj način se BiH približava euro-standardima i europskoj obitelji. Ovakve radionice su nam bitne jer predstavljaju osnaživanje suradnje, a tim  i otvaranje puta do zaključenja sporazuma s EUROJUST-om u čemu Ministarstvo pravde BiH igra veliku ulogu“ – kazao je Željko Bogut, tajnik Ministarstva pravde BiH.

„S obzirom da nismo članica EU i EUROJUST-a, ovakvi projekti nam pomažu da prevaziđemo poteškoće i iz tog razloga Tužiteljstvo BiH je veoma zainteresirano za ovaj vid suradnje. Ovo je izravna podrška Europske komisije i EUROJUST-a u radu na konkretnim predmetima koji su vezani za regionalnu suradnju. Posebno nam je drago što oni dolaze u vrijeme kada smo otpočeli pregovore s EUROJUST-om i kada smo dobili suglasnost da potpišemo sporazum s Europskim uredom javnog tužitelja. Sve su ovo alati koji će nam pomoći da lakše dolazimo do međunarodne pravne pomoći, te da u predmetima organiziranog kriminala i korupcije budemo što uspješniji“ – istaknuo je Milanko Kajganić, glavni tužitelj Tužiteljstva BiH.

Nakon Vijeća ministara BiH i Predsjedništvo BiH je 21. lipnja odobrilo otvaranje pregovora za zaključivanje međunarodnmog sporazuma o suradnji BiH s EUROJUST-om.

 

*Ovaj naziv ne prejudicira stavove o statusu te je u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti broj 1244 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj Deklaraciji o neovisnosti.

5 FOTO GALERIJA