Vijesti

Ministar Davor Bunoza sudjeluje na konferenciji „Izvršenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine“

13.6.2023

Ministar pravde BiH Davor Bunoza sudjeluje na konferenciji pod nazivom „Izvršenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine“.

Konferencija se održava na Jahorini od 13. do 14. lipnja 2023. godine u organizaciji Ustavnog suda BiH, u partnerstvu s Uredom specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini. Ova konferencija je prva u nizu planiranih događaja o temi izvršenja odluka Ustavnog suda.

Cilj je konferencije započeti dijalog o ovoj značajnoj temi te da u okviru tog dijaloga svi subjekti imaju priliku istaknuti ono što je bitno s njihovog stajališta, probleme s kojima su se susretali i s kojima se susreću u ovom segmentu, kao i moguća rješenja.

Konferenciju su otvorili Johann Sattler, šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU i Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda BiH, a uz ministra Bunozu na konferenciji sudjeluju najviši predstavnici svih relevantnih institucija u odnosu na pitanje izvršenja odluka Ustavnog suda, predstavnici pravosudnih institucija, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, kao i predstavnici međunarodnih institucija u BiH.

Ministar je svoj doprinos dao sudjelovanjem na panelu pod nazivom „Izvršenje odluka Ustavnog suda iz apstraktne nadležnosti“.

Ministar Bunoza je nakon detaljnog izlaganja o odlukama Ustavnog suda koje su u nadležnosti Ministarstva pravde BiH, naveo i različite problemne situacije koje su se na njih odnosile. Posebno se osvrnuo na relativno kratak rok koji je ostavljen za izvršenje odluka, kao i dobivanja podrške u zakonodavnom tijelu, o čemu također ovisi izvršenje odluka.

„Ministarstvo pravde BiH odluke Ustavnog suda BiH shvaća ozbiljno i procesu njihovog izvršenja pristupa odgovorno, savjesno i profesionalno u okviru svojih nadležnosti“, istaknuo je ministar Bunoza.

 

5 FOTO GALERIJA