Vijesti

Otvaranje procesa javnih konsultacija na nacrt novog strateškog okvira Strategije za reformu sektora pravde u BiH i Akcionog plana sa pregledom pokazatelja za period 2023.-2027.

17.4.2023

14. 04. 2023. godine – U skladu sa Strateškim okvirom institucija BiH do 2030. godine i zaključkom 6. sjednice Vijeća ministara BiH, održane 16. 03. 2023. godine Ministarstvo pravde sa partner institucijama pokreće proces javnih konsultacija na nacrt novog strateškog okvira Strategije za reformu sektora pravde u BiH i Akcionog plana sa pregledom pokazatelja za period 2023.-2027. godine. Pozivaju se svi predstavnici stručne i šire javnosti, profesionalna udruženja, službenici, udruženja građana i zainteresirani pojedinci da uzmu učešće u procesu javnih konsultacija i zajedno sa službenicima uprave nadležnih za politike iz oblasti pravde razviju jedan moderan plan reforme i time se osigura adekvatan okvir za razvoj, očuvanje i vladavina prava. Posebno skrećemo pažnju komplementarnim oblastima reforme da predstavnici upravne i šire javnosti daju doprinos kako bi se uskladile i sinkronizirale reforme iz oblasti uprave, sigurnosti, osnovnih prava, evropskih integracija i drugih relevantnih oblasti. Svoj doprinos možete ostaviti preko platforme za javne konsultacije https://ekonsultacije.gov.ba. Direktan link do stranice je https://ekonsultacije.gov.ba/consultations/details/1064481.

Svrha ovog procesa javnih konsultacija je uz konstruktivan dijalog doći do optimalnih rješenja razvoja Bosne i Hercegovine unutar strateškog okvira institucija BiH do 2030 godine kroz reforme u oblasti sistema pravde kao dijela šireg sektora Vladavine prava i dobrog upravljanja.

Cilj procesa javnih konsultacija je unaprijediti prijedlog strateškog okvira Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini, aktivnosti predviđenih akcionim planom i pokazatelja ostvarenja rezultata reforme za dati period 2023. – 2027. godine.