Vijesti

Rumunjsko izaslanstvo u posjetu Ministarstvu pravde BiH

4.4.2023

Ministarstvo pravde BiH danas je posjetilo izaslanstvo Rumunjske u sastavu: Adrian Davidoiu, specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Ministarstva vanjskih poslova Rumunjske, veleposlanik te zemlje u BiH Anton Pacuretu i Cornel Burcea, zamjenik šefa misije u veleposlanstvu, a sastali su se s ministrom Davorom Bunozom i predstojnicom njegovog ureda Ivanom Zovko Planinić.

Tijekom razgovora specijalni predstavnik Davidoiu istaknuo je kako Rumunjska ima tradicionalno dobre odnose s Bosnom i Hercegovinom, a i zemljama našega okruženja. Posebno se zanimao za reformu pravosuđa u BiH kazavši kako je, iz rumunjskoga iskustva, riječ o iznimno kompleksnoj i obimnoj zadaći. Naglasio je kako je borba protiv korupcije sinonim za bolje društvo te da je za tu borbu potrebno imati neovisne institucije s odgovarajućim resursima i kvalitetnim kadrovima.

Ministar Bunoza rekao je kako se u ovom sazivu Vijeću ministara BiH osjeća novi zamah i pozitivna atmosfera za ostvarivanje zacrtanih zadaća dobivenih kandidatskim statusom za pristupanje BiH Europskoj uniji. Naglasio je kako se najveći dio od 14 prioriteta odnosi na pravosuđe i da je svjestan svoje odgovorne zadaće za pokretanje reformskih procesa.

„Kompromis i dijalog temelji su na kojima počiva Europska unija“, kazao je specijalni predstavnik Davidoiu i istaknuo kako je u Bosni i Hercegovini potrebno puno kompromisa i dijaloga kako bi se riješili zajednički problemi.