Vijesti

Bunoza – Reilly: raditi na jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije

30.3.2023

Ministar pravde BiH Davor Bunoza održao je sastanak s Julianom Reillyem, veleposlanikom Velike Britanije u BiH na kojemu je razgovarano o pitanjima iz domena rada Ministarstva pravde BiH.

Veleposlanik Reilly zanimao se za zakone na kojima se trenutačno radi u Ministarstvu, posebno za provedbu Strategije za reformu pravde u BiH. Istaknuo je da njegova zemlja snažno podržava jačanje vladavine prava u BiH, te borbu protiv korupcije čime će biti vraćeno povjerenje građana u pravosudne institucije.

Ministar Bunoza upoznao je veleposlanika Reillya da se intenzivno radi na Zakonu o sudovima u BiH, Zakonu o visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću, te na Zakonu o sukobu interesa u institucijama BiH. Istaknuo je kako je Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici donijelo odluku o formiranju Nadzornoga tijela koje će pratiti provedbu Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Pozitivan je to korak budući već nekoliko godina nije postojao dogovor oko toga tko će biti u sastavnu tog nadzornog tijela.

Veleposlanik Reilly upoznao je ministra Bunozu i s projektom kojega financira Velika Britanija, a koji se odnosi na edukaciju sudaca iz BiH u Londonu.  

2 FOTO GALERIJA