Vijesti

Zamjenik ministra pravde BiH Elvir Mahmuzić sastao se sa predstavnicima Saveza Sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini

22.3.2023

Sastanku su prisustvovali predsjednik Sindikata Državne agencije za istrage i zaštitu Edin Kahrimanović i predsjednik Sindikata Granične policije BiH Emir Tanović. Izražavajući dobrodošlicu zamjenik ministra pravde g. Mahmuzić je u kratkim crtama upoznao sindikaliste sa radom Ministarstva pravde BiH i obavezama koje stoje prije svega na putu procesa evropskih integracija BiH.

Predstavnici sindikata su upoznali zamjenika ministra sa problemima koji su dugogodišnje prirode i koji direktno utiču na uposlene u policijskim agencijama na nivou Bosne i Hercegovine. Između ostalog istakli su goruće probleme kao što su visina plate uposlenika, državnih i policijskih službenika, toplog obroka i regresa, nepostojanje mogućnosti za osiguranje uposlenih od posljedica nesretnog slučaja, diskriminacija policijskih službenika sa prebivalištem na području entiteta Republike Srpske prilikom obračuna penzije, problemi u vezi sa Pravilnikom o izgledu policijske uniforme, nepostojanje kolektivnog ugovora, te materijalno – tehnička neopremljenost na mnogim graničnim problemima. Na sastanku je razgovarano i o drugim temama važnim za rad sindikalnih organizacija.

Upoznavajući se sa iznesenim problemima zamjenik ministra g. Mahmuzić je kazao da pruža punu podršku za rješavanje nagomilanih problema, te istakao da će zajedno sa svojim kolegama u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine nastojati da se problemi počnu rješavati na dobrobit svih.