Vijesti

Ministar pravde BiH posjetio VSTV

13.3.2023

Davor Bunoza, ministar pravde BiH, Ivana Zovko Planinić, šefica ministrova kabineta i Željko Bokut, tajnik Ministarstva posjetili su Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH  (VSTV BiH) gdje su se sastali s članovima Predsjedništva VSTV-a BiH. Pored predsjednika VSTV-a BiH Halila Lagumdžije, sastanku su nazočili: potpredsjednice Sanela Gorušanović-Butigan i Biljana Simeunović, stalni član VSTV-a BiH Sanin Bogunić, direktor i zamjenik direktora Tajništva VSTV-a BiH Admir Suljagić i Hajro Pošković, te šefica Kabineta VSTV-a BiH Marjana Popović.

Razgovarano je o aktuelnim pitanjima iz oblasti rada pravosuđa s posebnim osvrtom na aktivnosti koje se provode s ciljemu priprema izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH. Temom razgovora bilo je i donošenje Zakona o sudovima BiH, te uspostavljanje Agencije za upravljanje oduzetom imovinom stečenom kaznenim djelima na razini BiH.

Vezano za aktivnosti u vezi s izradom nove Strategije za razvoj sektora pravde, naglašena je važnost koordinacije svih sudionika u kontekstu zajedničkog djelovanja i dogovaranja s Europskom unijom i međunarodnom zajednicom u vezi pristupa EU fondovima pojedinačnih zemalja članica EU, regionalnih fondova, kao i EU fondova.

Funkcioniranje sudske policije BiH i sigurnost kompleksa pravosudnih institucija BiH jedna je od tema o kojoj je razgovarao, te je istaknuta potreba dodatnog investiranja u komplekse pravosudnih institucija.

Uvođenje suvremenih tehničkih rješenja za sveobuhvatnu digitaliziranu transformaciju pravosuđa, te izrada Informacijsko-komunikacione strategije za pravosuđe koja će doprinijeti poboljšanju učinkovitosti rada sudova i tužiteljstava u BiH, navedeno je kao jedna od značajnih aktivnosti na kojima se kontinuirano radi.

4 FOTO GALERIJA