Vijesti

Organizacija dvodnevnog radno konferencijskog sastanka na temu izrade i provođenja novog strateškog okvira Strategije za reformu sektora pravde u BiH i Akcionog plana, naredni koraci na definisanju novog strateškog okvira

9.3.2023

U četvrtak i petak 09. 03 i 10. 03. 2023. godine u hotelu Hills Ilidža, Sarajevo Ministarstvo pravde BiH u saradnji sa nevladinom organizacijom Vaša prava organizira dvodnevni radno konferencijski sastanak na temu izrade i provođenja novog strateškog okvira Strategije za reformu sektora pravde u BiH i Akcionog plana, naredni koraci na definisanju novog strateškog okvira. Učesnici ovog sastanka su članovi radne grupe za izradu Strategije za reformu sektora pravde u BiH i Akcionog plana, a koji uključuje i organizacije civilnog društva. Konferenciji će se obratiti ministar pravde g. Davor Bunoza i njegova ekselencija, ambasador Kraljevine Nizozemske, Jan Waltmans.

Svrha sastanka je obnoviti i animirati proces i učesnike, te pripremiti nosioce aktivnosti reforme kako bi se na adekvatan način, a nakon usvajanja Strategije za reformu sektora pravde u BiH i Akcionog plana unaprijedio proces koordinacije, sistemskog planiranja i izvještavanja o reformskim aktivnostima u sektoru pravde u BIH, što će dodatno dati doprinos razvoju samog sektora, kao i društva u cjelini, preko bolje argumentovanog i više informisanog strateškog i operativnog djelovanja i odlučivanja.

Cilj sastanka je predstaviti informaciju o dosadašnjim aktivnostima u procesu izrade novog strateškog okvira Strategije za reformu sektora pravde u BiH i Akcionog plana, prezentirati ključne strateške oblasti, kao i dogovoriti saradnju na realizaciji i praćenju provođenja Strategije za reformu sektora pravde u BiH i Akcionog plana u predviđenom planskom periodu do 2027. godine.