Vijesti

Bunoza – Hartmann: Austrija je veliki prijatelj i zagovornik ulaska BiH u EU

13.3.2023

Davor Bunoza, ministar pravde BiH primio je u nastupni posjet dr. Urlike Hartmann, veleposlanicu Austrije u BiH i Georgea Stawu, atašea za provosuđe za Jugoistočnu Europu Vlade Austrije.

Veleposlanica Hartmann istaknula je kako je suradnja Austrije i BiH u području pravosuđa odlična, te podsjetila da su dva ministratsva prošle godine potpisala i izjavu o međusobnoj suradnji. Naglasila je kako je Austrija veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i zagovornik njezina ulaska u Europsku uniju, te u tom kontekstu podcrtala važnost ispunjavanja svih uvjeta za članstvo. S tim u vezi, temom razgovora bile su i izmjene i dopune Zakona o VSTV-u, te donošenje Zakona o sudovima u BiH i Zakona o sukobu interesa.

Na sastanku je razgovarano o digitalizaciji pravosudnih institucija kako bi u potpunosti bila uvedena elektronska obrada podataka i elektronska komunikacijam, a čime bi se skratilo vrijeme trajanja nekoga postupka.

Ministar Bunoza kazao je kako su EU integracije i vladavina prava najvažnija i osnovna zadaća njegovoga mandata. Istaknuo je kako BiH svoje propise mora uskladiti s europskom pravnom stečevinom poštujući društveno uređenje BiH i da su to sve teški procesi kroz koje zemlja mora proći, ali da nemamo alternativu jer je Bosni i Hercegovini mjesto u zajednici zemljama Europske unije. Naglasio je kako građanima BiH želi vratiti povjerenje u pravosudne institucije i u vladavinu prava u zemlji.

2 FOTO GALERIJA