Vijesti

Edukacija advokata na temu ostvarivanja prava na efiksnu odbranu

10.3.2023

“Načelo zabrane reformatio in peius ”, u svjetlu ostvarivanja prava na efikasnu odbranu, bila je tema kontinuiranog stručnog usavršavanja advokata u organizaciji Ministarstva pravde BiH, Odsjeka za edukaciju u krivičnim stvarima i Regionalne advokatske komore Sarajevo, organizovane u Sarajevu.

Učesnici su imali priliku upoznati se sa zabranom reformatio in peius kao pravnim pravilom propisanim odredbama člana 322. ZKP FBiH i odredbama člana 307.ZKP BiH, koji podrazumijeva da  pravni lijek podnesen u korist osumljičenog/optuženog, ne može prozrokavati teže pravne posljedice, odnosno nepovoljniju odluku sudova u odnosu na osumljičenog/optuženog, nego da ga uopše nije podnio.

Fokus seminara bio je na kršenje ovog pravila i važnosti dosljednje i nepokolebljive odbrane

Predavači na seminari bili su Senad Kreho i Alen Nakić,  advokati Advokatske/Odvjetničke  komore Federacije BiH a učešće je uzelo 29 advokata.

Ministarstvo pravde BiH, Odsjek za edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH nastavlja sa pružanjem podrške u ovom izrazito važnom aspektu advokatske prakse. Cilj je što kvalitetnija obuka advokata za zastupanje pred Sudom BiH.

 

3 FOTO GALERIJA