Vijesti

Strategija za reformu sektora pravde u BiH ključni je dokument za jačanje vladavine prava u BiH

10.3.2023

U organizaciji Ministarstva pravde BiH i nevladinog udruženja „Vaša prava“ u Sarajevu je održana dvodnevna konferencija o aktivnostima na izradi Strategije za reformu sektora pravde u BiH i akcijskoga plana za njezinu provedbu. Predstavljene su ključne strateške oblasti i  dosada poduzeti koraci na izradi Strategije, te prezentirani planovi za daljnji rad do 2027. godine.

Obraćajući se sudionicima konferencije Davor Bunoza, ministra pravde BiH istaknuo je nužnost i važnost usvajanja ove Strategije koja će biti okvir za donošenje ključnih zakona, brže i učinkovitije postupanje pravosudnih institucija u predstojećem razdoblju i generalno poboljšanje i unapređenje vladavine prava u BiH. Kazao je i kako Strategija povezuje rad i aktivnosti vladinog sektora i civilnog društva.

Pozdravnim riječima okupljenim se obratio i Jan Waltmans, veleposlanik Kraljevine Nizozemske u BiH koji je podržao održavanje konferencije pod čijim pokroviteljstvom se i odvijala.         

U radu konferencije sudjelovali su članovi radne skupine za izradu Strategije za reformu sektora pravde u BiH i Akcijskog plana, a koji uključuje i organizacije civilnog društva. Svrha sastanka bilo je obnoviti i animirati proces i sudionike, te pripremiti nositelje aktivnosti reforme kako bi se na odgovarajući način, a nakon usvajanja Strategije za reformu sektora pravde u BiH i Akcijskog plana unaprijedio proces koordinacije, sustavnog planiranja i izvješćivanja o reformskim aktivnostima u sektoru pravde u BIH, što će dodatno dati doprinos razvoju samog sektora, kao i društva u cjelini, preko bolje argumentiranog i više informiranog strateškog i operativnog djelovanja i odlučivanja.

Na konferenciji je predstavljena online platforma za planiranje i praćenje provedbe Strategije za reformu sektora pravde. Ova platforma predstavlja značajan korak u daljnjoj provedbi Strategije u BiH, a omogućit će njezino učinkovitije praćenje i evaluaciju na državnoj i lokalnim razinama, kao i transparentnost i otvorenost u procesu planiranja i provedbe strateških aktivnosti. 

3 FOTO GALERIJA