Vijesti

Protokol o saradnji između Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i Ministarstva pravde Republike Makedonije

5.10.2011

05.10.2011.-U okviru ministarskog foruma Evropska unija-Zapadni Balkan, koji je  pod poljskim predsjedavanjem EU 3. i 4. oktobra održan u Ohridu , ministri pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak,  i ministar pravde Republike Makedonije Blerim Bexheti, potpisali su Protokol o saradnji između dva ministarstva. Protokolom se jača i unaprjeđenja saradnja u oblasti pravosuđa i međunarodne pravne pomoći dvije države, naročito u pogledu usaglašavanja pravosudnih sistema sa evropskim i međunarodnim standardima.

Saradnja će posebno biti intenzivirana kroz razmjenu informacija o usaglašavanju domaćih propisa sa pravnim propisima EU, organizaciji pravosuđa, sudske i pravosudne uprave, modernizaciji zatvorskih sistema, te sprječavanju i borbe protiv svih oblika organizovanog kriminala i korupcije, terorizma i drugih teških oblika kriminala. Ovim protokolom otvara se mogućnost dodatnog jačanja kapaciteta oba ministarstva.

Inače, saradnja Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije u građanskim i krivičnim stvarima regulisana je odredbama tri ugovora (Ugovorom o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, Ugovorom o izvršenju krivičnih sankcija i Ugovorom o imovinsko-pravnim odnosima). Saradnja je na izuzetno visokom nivou, te u ovom području nema spornih pitanja između dvije države.