Vijesti

Ministar pravde BiH Davor Bunoza održao sastanak sa šefom izaslanstva EU i specijalnim predstavnikom EU veleposlanikom Johannom Sattlerom

31.1.2023

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza održao je danas u Sarajevu sastanak sa specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH i šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom.

Na sastanku su dužnosnici razgovarali o europskom putu BiH, aktualnoj situaciji oko procesa reforme pravosuđa, unapređenju i jačanju vladavine prava i javne uprave i ostalim prioritetima rada.

Sugovornici su se složili da je usklađivanje zakonodavstva Bosne i Hercegovine s pravnom stečevinom EU u ovom trenutku prioritet. U tom smislu, poseban naglasak je stavljen na Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine, Zakon o sudovima BiH, Zakon o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini, te Zakon o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine.

Temeljem značajnog napretka BiH na europskom putu ostvarenog koncem 2022. godine, ministar Bunoza je izrazio duboko zadovoljstvo kandidatskim statusom. U tom svjetlu, istaknuta je svjesnost o daljim zadacima u kojim Ministarstvo pravde BiH ima odgovornu i nezaobilaznu ulogu kako bi se kroz intenziviran rad i pojačanu dinamiku ostvario potreban daljnji napredak u očekivanom roku.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i informacije oko mogućih zakonskih rješenja za rješavanje ključnih pitanja, a za koje Ministarstvo pravde BiH treba uložiti značajne napore. Podrška koju BiH dobiva od Europske unije i država članica ocijenjena je dobrodošlom i vrlo korisnom uz izražena očekivanja da će se dobra suradnja osnažiti u budućem radu.

Također, veleposlanik Sattler izrazio je ministru Bunozi čestitke za imenovanje i želju za uspjehom u radu te postizanju zajedničkih ciljeva koji će osigurati sveopći napredak Bosne i Hercegovine.

3 FOTO GALERIJA