Vijesti

Edukacija advokata o zakonitosti dokaza u krivičnim postupcima

19.12.2022

16.12. -“Zakonitost dokaza u krivičnim postupcima”, bila je tema kontinuiranog stručnog usavršavanja advokata u organizaciji Ministarstva pravde BiH, Odsjeka za edukaciju u krivičnim stvarima i Regionalne advokatske komore Sarajevo, organizovane u Sarajevu.

Učesnici su imali priliku upoznati se  relevantnom sudskom praksom koja se tiče ovog sve češćeg problema u praksi, te čuti prijedloge najboljih rješenja. Poseban fokus bio je na aktuelnom pitanju zakonitosti dokaza pribavljenim putem Sky aplikacije gdje je istaknuto “da su dokazi zakonito pribavljeni ako za posebnu istražnu radnju postoji naredba nadležnog suda”. Osim u predmetima organizovanog kriminala, na edukaciji se razmatralo i korištenje dokaza u  predmetima ratnih zločina.

Predavači na seminari bili su Minka Kreho, sudija Suda BiH i Lejla Čović advokat Advokatske komore Federacije BiH a učešće je uzelo 27 advokata  iz cijele Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo pravde BiH, Odsjek za edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH nastavlja sa pružanjem podrške u ovom izrazito važnom aspektu advokatske prakse, u okviru  Projekta Evropske unije „Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH“ -IPA 2019.Cilj je što kvalitetnija obuka advokata za zastupanje pred Sudom BiH.

4 FOTO GALERIJA