Vijesti

U Mostaru održana edukacija na temu „Provođenje dokaza odbrane“

23.11.2022

Dana 10.11.2022 u Mostaru je u cilju i obvezi kontinuiranog stručnog usavršavanja advokata/odvjetnika u organizaciji Ministarstva pravde BiH, Odsjeka za edukaciju u kaznenim stvarima pred Sudom BiH i Regionalnom advokatskom /odvjetničkom komorom Mostar a u sklopu Projekta unapređenja rada na predmetima ratnih zločina – IPA 2019, održana edukacija na temu „Provođenje dokaza odbrane“.

Edukatori na edukaciji su bili advokati AK RS Miodrag Stojanović i Radivoje Lazarević.

Ispred Regionalne advokatske /odvjetničke komore Mostar učesnicima se obratila predsjednica Komore Fahira Rizvanbegović.

Nakon uvodnog izlaganja i analize zakonskih odredbi koje se odnose na izvođenje dokaza i prava branitelja tijekom postuka učesnicima je ponuđeno od strane edukatora više primjera iz sudske prakse.

Sama zakonska rješenja i propisanost načina izvođenja dokaza, te neujednačena sudska praksa doveli su do veoma konstruktivne rasprave i interakcije edukatora i učesnika/ca edukacije.

 Posebna diskusija se razvila oko pitanja “upotrebljivosti  činjenica i dokaza dobijenih kroz aplikaciju SKAY, o čemu još nije donesena odluka kao možebitnim dokazima, koji će biti ili ne priznati pred nadležnim sudovima tijekom postupaka koji će biti u tijeku u narednom periodu.   

Kvaliteti edukacija je znatno doprinjela interakcija i uključenost u navedenu temu svih učesnika i učesnica.

 

4 FOTO GALERIJA