Vijesti

Stručno usavršavanje advokata na temu “Kontradiktornost ispitivanja-izvođenje dokaza”

7.11.2022

U Zenici je 04.11.2022., održano stručno usavršavanje na temu „Kontradiktornost ispitivanja – izvođenje dokaza“, u okviru kontinuiranog usavršavanja advokata koji zastupaju u predmetima ratnih zločina pred Sudom BiH. Predavači na seminaru bili su Ahmed Mešić, tužilac Tužilaštva BiH i Jasmin Mesić, advokat Advokatske komore Federacije BiH a učešće je uzelo 18 advokata.

Načelo kontradiktornosti u izvođenju dokaza na glavnom pretresu bila je glavna tema edukacije s naglaskom na izvođenje dokaza i važnost direktnog i unakrsnog ispitivanja.

Istaknuto je kako saslušanje svjedoka predstavlja najvažniju radnju tokom glavnog pretresa u predmetima ratnih zločina, posebno jer je zbog protoka vremena teško doći do materijalnih dokaza. Posebna pažnja na edukaciji posvećena je unakrsnom ispitivanju uz, kako se pokazalo, izuzetno korisne, praktične vježbe. Istaknuto je kako je pri direktnom ispitivanju svjedoka, ispitivač u centru pažnje, te je ukazano na koje načine branilac može doći do svih činjenica na kojima bi mogao osporiti ili ojačati vjerodostojnost svjedoka.

Seminar je organizovao Sektor za krivičnu pomoć i edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH  Ministarstva pravde BiH, u saradnji sa Regionalnom advokatskom komorom Zenica a u okviru projekta "Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH” - IPA 2019 koji finansira Evropska unija.

 

5 FOTO GALERIJA