Vijesti

ODRŽANA MINISTARSKA KONFERENCIJA DRŽAVA ZAPADNOG BALKANA NA TEMU REFORMI JAVNE UPRAVE

15.9.2022

 

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) je, uz potporu OECD/SIGMA-e, u Skoplju 15.9.2022. godine održala Ministarsku konferenciju Zapadnog Balkana o reformi javne uprave, koja ima za cilj prikazati i promovirati razmjenu dobrih praksi za trasformaciju javnih uprava kao i implementaciju reformi, oporavak i razvoj. Događaj je okupio ministre nadležne za reformu javne uprave, dobro upravljanje i digitalizaciju na Zapadnom Balkanu, visoko-pozicionirane javne službenike, kao i članove Europske komisije.

Na konferenciji je sudjelovao i ministar pravde BiH, Josip Grubeša, koji je istaknuo važnost reforme javne uprave koja je jedan od ključnih prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji. „Svjedoci smo činjenice da Bosna i Hercegovina, usljed složenog ustavnog i unutarnjeg uređenja, nema jedinstven pristup i sistem planiranja, izrade i koordinacije politika, harmoniziran pristup pojednostavljenju pružanja usluga građanima, kada je u pitanju reforma javne uprave. Kao ključni prioritet ističem da se fokusiramo na provedbu onoga što smo zajedničkim trudom i radom definirali kao ključna reformska pitanja“, naglasio je ministar Grubeša. Direktorica ReSPA-e, Maja Handjiska-Trendafilova, kazala je kako ReSPA, kao vodeća regionalna institucija za razvoj javne uprave na Zapadnom Balkanu, podržava osmišljavanje i implementaciju reformi olakšavanjem regionalne razmjene i pružanjem stručnosti.

Tijekom konferencije je održana svečana ceremonija dodjele nagrada za javnu upravu Zapadnog Balkana,

gdje su objavljeni pobjednici drugog kruga ReSPA inicijative Nagrada za javnu upravu 2022., na kojoj je Ministarstvu pravde BiH dodijeljeno posebno priznanje za transparentnost, za inicijativu web platforme e-Konzultacije.

2 FOTO GALERIJA