Vijesti

Ministar Grubeša na otvorenju državnog natjecanja u simuliranom suđenju "ius versus iustitiam"

6.6.2022

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru tijekom vikenda održano je državno natjecanje u simuliranom suđenju pred Europskim sudom za ljudska prava "Ius versus iustitiam".

Natjecanje je održano u organizaciji Studentskog zbora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine. Na natjecanju su sudjelovali studenti pravnih fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, Univerziteta u Zenici, Univerziteta u Bihaću, Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Tuzli. 

Natjecanje se odvijalo u dvije faze: izrada pisanih podnesaka i usmeni turnir pred sudskim vijećima koje su činili predstavnici Suda BiH, VSTV-a, Misije OSCE-a, Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH i Županijskog suda ZHŽ.

U uvodnom obraćanju nazočnima se obratio ministar pravde BiH Josip Grubeša koji je rekao kako se ovo ministarstvo zalaže za natjecanje ovakve vrste. - Ono što vas čeka u budućnosti nakon završenog fakulteta jest ovo u čemu se natječete i moramo to podržavati. Vi ste dika i čast svojih profesora, vi ste promicatelji ljudskih prava u BiH te borci za vladavinu zakona u BiH – istaknuo je Grubeša.

2 FOTO GALERIJA