Vijesti

Zatraženo efikasnije provođenje Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina

13.10.2011

12.10.2011- Danas je održan 24. sastanak Nadzornog tijela za praćenje provođenja mjera iz Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Institucijama nadležnim za provođenje strategije naloženo je da što efikasnije pristupe realizaciji programskih aktivnosti, poštujući zadate rokove. Sa sastanka je upućen  apel svim relevantnim organima vlasti da ojačaju napore na usaglašavanju sudske prakse za procesuiranje predmeta ratnih zločina, te garantuju dosljednu i usaglašenu sudsku praksu uz puno poštivanje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Ocjenjeno je da je najveći zastoj u procesuiranju predmeta ratnih zločina u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i pojedinim kantonalnim i okružnim tužilaštvima. S tim u vezi od pomenutih institucija zatraženo je da u narednom periodu budu efikasniji u procesuiranju predmeta ratnih zločina a naročito onih najsloženijih i najprioritetnijih.

Zaključeno je da se proces prenošenja predmeta ratnih zločina između pravosudnih institucija BiH, entitetskog pravosuđa i Brčko distrikta BiH ne vrši na efikasan, ekspeditivan i transparentan način, te je s tim u vezi dogovoren sastanak sa ciljem procjene ostvarenih rezultata  i predlaganja mjera za unaprjeđenje realizacije planiranih strateških zadataka.

Naglašena je potreba jačanja kapaciteta Federalne uprave policije Federacije BiH i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, posebno u smislu popunjavanja upražnjenih sistematizovanih pozicija istražilaca ratnih zločina, te proširenja sistematizacije u pojedinim u policijskim agencijama.

Sastanku su pored članova Nadzornog tijela i v.d. glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Jadranke Lokmić-Misirača, prisustvovali šef Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH Vesna Budimir i svi tužioci Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.