Vijesti

Stručno usavršavanje odvjetnika „Kontradiktornost ispitivanja – izvođenje dokaza“

30.3.2022

U Sarajevu je 24. i 25. 3. održano stručno usavršavanje na temu „Kontradiktornost ispitivanja – izvođenje dokaza“, u okviru kontinuiranog usavršavanja odvjetnika koji zastupaju u predmetima ratnih zločina pred Sudom BiH. Važnost teme i kvaliteta predavača potvrđuje podatak da je na seminaru ativno sudjelovalo oko 50 odvjetnika iz cijele BiH.

Načelo kontradiktornosti u izvođenju dokaza na glavnom pretresu bila je glavna tema edukacije s naglaskom na izvođenje dokaza i važnost izravnog i unakrsnog ispitivanja.

Istaknuto je kako saslušanje svjedoka predstavlja najvažniju radnju tijekom glavnog pretresa u predmetima ratnih zločina, posebno jer zbog protoka vremena je teško doći do materijalnih dokaza te da se samo na iskazu svjedoka, koji je na glavnom pretresu dao iskaz i čiji iskaz je testiran kroz izravno i unakrsno ispitavanje, može temeljiti osuđujuća odluka.

Sudionici su se dotaknuli i pitanja statusa osumnjičenika u istražnoj fazi postupka sa stajališta njegovih i konvencijskih prava koja su mu ograničena sadašnjim zakonom te su, uzimajući u obzir sadašnju legislativu, razmotreni načini koji bi omogućili što bolju zaštitu osumnjičenikovih/okrivljenikovih prava.

Posebna pažnja na edukaciji posvećena je unakrsnom ispitivanju svjedoka uz, kako se pokazalo, izuzetno korisne, praktične vježbe. Istaknuto je kako je pri izravnom ispitivanju svjedok u središtu pozornosti, a pri unakrsnom ispitivač, te se ukazalo na koje načine branitelj može doći do svih provedenih činjenica i zapisnika na kojima bi mogao osporiti ili ojačati vjerodostojnost svjedoka.

Tijekom edukacije iskristalizirali su se problemi neujednačene sudske prakse, odnosno “nejednakosti oružja “ tužiteljstva i branitelja.

Predavači na seminaru bili su Ahmed Mešić, tužitelj iz Tužiteljstva BiH i Jasmin Mesić, odvjetnik iz Odvjetničke komore Federacije BiH. Seminar su organizirali Sektor za kaznenu pomoć i edukaciju u kaznenim stvarima pred Sudom BiH i Ministarstva pravde BiH, u okviru projekta "Unaprjeđenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH” - IPA 2019 koji financira Europska unija.

3 FOTO GALERIJA