Vijesti

Sastanak o razmatranju praktičnih aspekata upravljanja i čuvanja privremeno i trajno oduzete imovine u kaznenim predmetima

3.3.2022

Dana 3. ožujka 2022. godine u prostorijama Suda BiH održan je zajednički sastanak na temu upravljanja oduzetom imovinom stečene kaznenim djelom, odnosno u predmetima koji se vode pred Sudom BiH i Tužiteljstvom BiH.

Uz ministra Grubešu, sastanku su nazočili predstavnici Suda BiH ,Tužiteljstva BIH, nadležnih ministarstava, kao i predstavnici entitetskih agencija za upravljanje imovinom.

Povod ovakvog sastanka je dugotrajni problem jer ne postoji zakonsko rješenje upravljanja i čuvanja privremeno i trajno oduzete imovine u kaznenom postupku.

Naime, pitanje upravljanja nadležnih organa zamrznutom i zaplijenjenom imovinom nije obuhvaćeno kaznenim zakonodavstvom na razini BiH. Ovo pitanje je na razini entiteta i Brčko Distrikta uređeno zakonima o oduzimanju imovine stečene izvršenjem kaznenog djela. Međutim, za postupke koji se provode u skladu sa kaznenim zakonodavstvom BiH ne postoji tijelo koje bi moglo da upravljaja privremeno ili trajno oduzetom imovinom.

Zajedničkim sastankom cilj je doprinijeti konstruktivnom dijalogu, kako bi se razmotrili svi zakonski i praktični elementi upravljanja  i čuvanja privremeno i trajno oduzete imovine u kaznenim predmetima koji se vode pred navedenim institucijama na razini Bosne i Hercegovine.