Vijesti

Ministar pravde BiH Josip Grubeša kopredsjedavao na petom sastanku Posebne grupe za reformu javne uprave između EU i BiH

25.2.2021

Peti sastanak Posebne grupe za reformu javne uprave između EU i BiH održan je danas putem video konferencije. Političkim dijalogom na visokom nivou o reformi javne uprave koji je održan u prvom dijelu sastanka kopredsjedavao je ministar pravde BiH Josip Grubeša. Uz ministra, ispred strane EU  predsjedavala je  šefica Jedinice za Albaniju i BiH u DG NEAR-u gđa Michela Matuella, a nazočnima su se obratili i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, te  v.d generalni direktor za susjedstvo i pregovore o proširenju ispred Europske komisije gdin. Maciej Popowski. U okviru političkog dijaloga na ministarskom nivou, između ostalog govorilo se o cjelodržavnoj strategiji za funkcionalno upravljanje javnim financijama i za reformu javne uprave, koordinacijskoj strukturi te izgradnji profesionalne i depolitizirane državne službe.

Ministar Grubeša je u svom obraćanju istaknuo da je reforma javne uprave samo jedan od reformskih preduvjeta za što brži prijem u EU, ali i nužna  za opstojnost našeg društva, jer je javna uprava dodirna točka države s građanima, i od njene efikasnosti ovise i drugi mnogo složeniji aspekti unaprjeđenja kvaliteta života u Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, naglasio je da će Ministarstvo pravde BiH kao i do sada, nastaviti sa svojom aktivnom ulogom  na ovom planu, i pružati profesionalnu podršku  koja će doprinijeti uspješnoj realizaciji ovog značajnog i složenog projekta, kao jednog od bitnih preduvjeta Bosne i Hercegovine za ulazak u Europsku uniju.

3 FOTO GALERIJA