Vijesti

Ministar Josip Grubeša dobitnik „Ordena Evropskog pokreta“

16.12.2020

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Evropski pokret u Bosni i Hercegovini 14.12.2020. godine realizirali su svečanu manifestaciju obilježavanja 10-te godišnjice od uvođenja bezviznog režima za građane Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Tim povodom ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša obratio se na jučerašnjem svečanom obilježavanju 10-te godišnjice od uvođenja bezviznog režima za građane Bosne i Hercegovine te je naglasio da je sloboda kretanja jedno od temeljnih ljudskih prava, te da je nemoguće ostvariti stabilno i otvoreno društvo bez slobodnog kretanja ljudi, protoka informacija i ideja.

Napomenuo je da je ovaj postignuti napredak ipak samo jedan od brojnih koraka koje Bosna i Hercegovina mora napraviti u provedbi reformi nužnih za ostvarenje proklamiranog cilja koji je priključenje i ravnopravno članstvo u Europskoj uniji, te da ovaj uspjeh treba da bude poticaj i stimulans za dalje procese sa kojima se treba suočiti.

U svom obračanju ministar Josip Grubeša se zahvalio predstavnicima međunarodne zajednice na strpljivosti i razumijevanju svih naših poteškoća u ovom tranzicionom periodu u suočavanju sa složenim i ponekad bolnim reformskim procesima, kao i na nesebičnoj  ekspertskoj pomoći ali i konstantnom ohrabrivanju, jer je taj zajednički rad u konačnici i rezultirao ovim  obilježavanjem 10-to godišnjice bezviznog režima.

Na poslijetku svečane manifestacije Evropski pokret u BiH dodijelio je ministru Josipu Grubeši „Orden Evropskog pokreta“, koje je najviše priznanje koje ova organizacija dodjeljuje zaslužnim institucijama, kolektivima i zaslužnim pojedincima koji su dali vidljiv doprinos u procesu EU integracija.