Vijesti

Uspostavljeno Savjetodavno tijelo Vijeća ministara BiH za suradnju sa nevladinim sektorom

2.12.2020

Jučer je u Sarajevu, u organizaciji Ministarstva pravde BiH, Sektora za pravnu pomoć i razvoj civilnog društva, održana konstituirajuća sjednica Savjetodavnog tijela Vijeća ministara BiH za suradnju sa nevladinim organizacijama, čime su ispunjeni uslovi za početak rada ovog tijela, a 1.12.2020.godine je time postao vrlo značajan datum u razvoju institucionalne suradnje između vlasti i nevladinih organizacija u BiH.

Savjetodavno tijelo Vijeća ministara BiH za suradnju sa nevladinim organizacijama čini sedam članova i članica sa dugogodišnjim iskustvom u kreiranju, praćenju i provedbi javnih politika od značaja za stvaranje poticajnog pravnog, institucionalnog i finansijskog okruženja za nevladine organizacije u BiH, izabranih putem javnog poziva Ministarstva pravde BiH: Emsad Dizdarević, Nada Golubović, Muamer Hodžić, Lahira Sejfija, Aida Daguda, Ilija Trninić I Tomislav Majić.

Na konstituirajućoj sjednici usvojen je Poslovnik o radu Savjetodavnog tijela Vijeća ministara BiH za suradnju sa nevladinim organizacijama. Za predsjedavajuću Savjetodavnog tijela izabrana je Aida Daguda, a za zamjenika predsjedavajuće Ilija Trninić.

Uspostavljanjem Savjetodavnog tijela Vijeća ministara BiH za suradnju sa nevladinim organizacijama realizirana je jedna od najznačajnijih obaveza iz Sporazuma o suradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija u BiH. Pored toga, ovaj korak doprinosi i ispunjenju jednog od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, koji se tiče osiguranja poticajnog okruženja za civilno društvo u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način Vijeće ministara BiH je još jednom iskazalo svoju posvećenost izgradnji prosperitetnog, pravičnog, otvorenog, pluralnog i demokratskog društva u BiH.

U skladu sa Sporazumom o suradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija u BiH, Savjetodavno tijelo Vijeća ministara BiH za suradnju sa nevladinim organizacijama zaduženo je za unaprjeđenje suradnje između Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija, s ciljem stvaranja poticajnog pravnog, institucionalnog i finansijskog okruženja za djelovanje nevladinog sektora u BiH.

2 FOTO GALERIJA