Vijesti

Svečano otvorenje Zavoda za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine

22.7.2020

Josip Grubeša, ministar pravde BiH i Johann Sattler, šef delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije danas su prerezali svečanu vrpcu i zvanično otvorili prvi državni Zavod za izvršavanje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine.

Zvanicama su se obratili Josip Grubeša, ministar pravde BiH, Johann Sattler, šef delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije, te Johan Norqvist, prvi sekretar Ambasade Švedske.

Obzirom na pandemiju koja je zahvatila svijet, guverner Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) Rolf Wenzel nije prisustvovao svečanom otvorenju, ali je pušten video snimak njegovog obraćanja.

Kredit Razvojne banke Vijeća Evrope je bio glavni izvor finansiranja projekta (19,3 miliona Evropske unijera).

Treba istaći da je projekat izgradnje Državnog zatvora finansiran i iz domaćih sredstava (BiH je uložila 6,45 miliona Evropske unijera)  te sredstava granta IPA i Kraljevine Švedske (2 miliona Evropske unijera), donacije Evropske unije (9,15 miliona Evropske unije ), tehničke pomoći Evropske komisije (1,7 miliona Evropske unijera), te donacije SAD 200.000 Evropske unijera).

Zvanicama je predstavljena video prezentacija projekta obzirom na epidemiološku situaciju izazvanu pojavom širenja koronavirusa te da je Zavod najsigurnija zatvorska ustanova u regionu, zato isti nije moguće snimati i fotografisati.

Kao rezultat ovog projekta imamo građevinu koja se prostire na 24 000 kvadratnih metara, kapaciteta 350 ćelija za zatvorena i pritvorena lica.

Objekat je opremljen u potpunosti prema evropskim standardima, te je ugrađena visoko sofisticirana oprema koja zadovoljava uslove zatvora visokog stepena sigurnosti.

Popunjavanje planiranih kadrovski radnih mjesta je završeno te su planirane i obuke za novozaposlene nakon kojih će se početi sa prijemom zatvorenika u Državni zatvor.

Kaznu zatvora služit će najteži prijestupnici u svim oblicima kriminala koje je izrekao Sud Bosne i Hercegovine.

Dinamika premještanje zatvorenika i pritvorenika u Zavod koji izvršavaju krivične sankcije u entitetskim zavodima vršit će se sukcesivno, kako bi se omogućilo novom osoblju, ali i zatvorenicima da se adaptiraju na novi zatvor, a sve shodno planu Zavoda i materijalno finansijskim sredstvima stavljenim na raspolaganje Zavodu u narednom periodu.

Pandemija koja je zahvatila svijet 2020. godine uvelike je otežala rad upravniku i Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, ali bez obzira na sve poteškoće zatvor će zvanično u avgustu ove godine početi s radom.

Promotivni video možete pogledati ovdje.


21 FOTO GALERIJA