Vijesti

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je, zajedno sa drugim institucijama u sektoru pravde u Bosni i Hercegovini, započelo izradu Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini za period od 2021. do 2027. godine.

1.7.2020

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je, zajedno sa drugim institucijama u sektoru pravde u Bosni i Hercegovini, započelo izradu Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini za period od 2021. do 2027. godine. U prvoj fazi, koja je trajala od januara do juna 2020. godine, izvršena je analiza stanja u sektoru pravde u Bosni i Hercegovini i usaglašena metodologija za izradu strategije.

U drugoj fazi izrade strategije, koja je planirana da se obavi u periodu od jula do decembra 2020. godine, primijenit će se metodologija rada koja će osigurati konsultacije i učešće svih institucija sektora pravde u BiH, predstavnika profesionalne zajednice, organizacija civilnog društva, predstavnika međunarodnih organizacija i donatorske zajednice. U postupku izrade strategije, bit će korištena institucionalna struktura uspostavljena za praćenje i izvještavanje o provođenju prethodne strategije, čime će postupak konsultacija i informisanja bio znatno olakšan. Za svaku od identifikovanih pet strateških oblasti reforme (pravosuđe, izvršenje krivičnih sankcija, pristup pravdi, doprinos ekonomskom rastu i dobro rukovođen i koordiniran sektor) bit će korištene ranije uspostavljene funkcionalne radne grupe, čiji je zadatak da, putem Tehničkog sekretarijata, Ministarskoj konferenciji do decembra 2020. godine predlože dugoročne prioritete za svaku stratešku oblast, strateške programe za rješavanje najvažnijih pitanja unutar strateške oblasti, rokove za provođenje strateških programa, institucije odgovorne za njihovu provođenje, te pokazatelje provođenja, uključujući i Akcioni plan za 2021. godinu.

Prednacrt strategije će biti predstavljen i široj javnosti, radi davanja primjedbi i prijedloga, u septembru 2020. godine, putem web platforme eKonsultacije.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine će putem svoje web stranice i medija obavještavati javnost o svim fazama izrade strategije. Pozivamo javnost da se u septembru 2020. godine uključi u javne konsultacije da bi dobili što kvalitetniji strateški dokument za sektor pravde u Bosni i Hercegovini.

Sarajevo, 1. jula 2020. godine