Vijesti

MINISTARSTVO PRAVDE BIH I TRIAL INTERNATIONAL ORGANIZIRALI ONLINE EDUKACIJU ZA ADVOKATE

27.4.2020

U organizaciji Ministarstva pravde BiH i TRIAL International, ured Sarajevo održana je prva online radionica za advokate o temi: „Stigmatizacija žrtava ratnog seksualnog nasilja u praksi sudova u BiH i specifični izazovi za advokate odbrane“.

Stereotipi i stigmatizaciji žrtava ratnog seksualnog nasilja tokom krivičnoga postupka,  stigmatizacija žrtava u praksi, predrasude o pristanku: žrtva je to željela, predrasude o kredibilitetu i sramoti – bile su samo neke od tema o kojima su advokatima predavanje održale: Božidarka Dodik, sutkinja Vrhovnoga suda Federacije BiH i advokatica Irisa Čevra. 

“Mnoge su dileme u radu na ovim predmetima i radionice ove vrste su potrebne kako bi svi učesnici u postupku na najbolji mogući način obavili svoj posao. Pored unaprjeđenja u stručnom dijelu i upoznavanja sa novom sudskom praksom, pružena nam je mogućnost da podijelimo svoja viđenje i dileme i tako ih na najbolji mogući način razriješimo“, kazala je advokatica Mirna Delalić, koja je učestvovala u radu radionice.

Ovo je prva radionica koju su zajednički organizirali Ministarstvo pravde BiH i TRIAL International, a u okviru projekta koji podržava Medica Mondiale.  Nakon njezinog završetka, najavljena je saradnja na budućim zajedničkim aktivnostima i projektima.

Unatoč aktualnim prilikama i izazovima koje je postavio COVID 19 online radionica je uspješno održana čime je Sektor za krivičnu pomoć i edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH Ministarstva pravde BiH nastavio redovitu kontinuiranu edukaciju advokata koji zastupaju pred Sudom BiH.