Vijesti

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša danas je u Parlamentarnoj skupštini BiH nazočio svečanoj dodjeli certifikata ovlaštenim predavačima iz područja javnih nabava u okviru IPA II projekta „Jačanje sustava javnih nabava u BiH“

4.3.2020

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša danas je u Parlamentarnoj skupštini BiH prisustvovao  svečanoj  dodjeli certifikata ovlaštenim  predavačima iz oblasti javnih nabavki Bosne i Hercegovine u okviru IPA II projekta „Jačanje sistema javnih nabavki u BiH“.

Agencija za javne nabavke počela je sa implementacijom ovog IPA II projekta od 18. 2. 2019. godine. U okviru projekta najvažnije aktivnosti su: usklađivanje zakonodavstva BiH s pozitivnom praksom i propisima Evropske unije, obuka oko 2.500 službenika za javne nabavke, te priprema modela standardne tenderske dokumentacije. Navedeni projekat je od velikog značaja za javne nabavke u BiH i njegova ukupna vrijednost je 2.000.000,00 EUR-a.

Ministar Grubeša istaknuo je važnost IPA II projekta za cjelokupan sistem javnih nabavki u BiH, potencirajući pri tomu da se to provede kroz adekvatna zakonska rješenja i otklone problemi u praksi.

Takođe, naglasio je ozbiljnost rada certicifikovanih predavača, kao i značaj prenosa njihovog znanja i iskustva službenicima, koji rade na poslovima javnih nabavki u institucijama na svim nivoima vlasti te je nužno da se ova obuka učini obligatornom, kao i da se prava i obaveze službenika za javne nabavke jasno definišu, s ciljem kvalitetnijih postupaka javnih nabavki.

Na kraju ministar je izrazio zadovoljstvo što u ime Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i u svoje lično ime prisustvuje svečanoj dodjeli certifikata ovlaštenim predavačima iz oblasti javnih nabavki te im poželio uspješan daljnji rad.

2 FOTO GALERIJA