Vijesti

Susret ministra pravde BiH Davora Bunoze i glavnog tužitelja Mehanizma za međunarodne kaznene sudove Serge Brammertz

25.9.2024

Ministar pravde Bosne i Hercegovine sastao se 25.09.2024. godine sa glavnim tužiteljem Mehanizma za međunarodne kaznene sudove Serge Brammertzom gdje su razgovarali o ubrzanju procesuiranja osoba koje su počinile ratne zločine u BiH, a skrivaju se u susjednim državama.

Davor Bunoza, ministar pravde BiH naglasio je da je na EU putu najvažnije pomirenje, ali da je i svjestan da nema pomirenja dok se svi počinitelji kaznenih djela ne dovedu pred lice pravde. Naglasio je da Ministarstvo pravde BiH ulaže značajne napore u cilju ispunjavanja ovog prioriteta, da je između ostalog produžen rok Revidirane strategije za rad ne predmetima ratnih zločina i da Ministarstvo žurno dostavlja presude Međunarodnog rezidualnog mehanizma i prati unos relevantnih podataka u kaznene evidencije ministarstava unutranjih poslova u Bosni i Hercegovini.

Nezadovoljan činjenicom da brojni počinitelji ratnih zločina se nalaze na slobodi, Serge Brammertz, zatražio je podršku, na način da se napravi „pozitivan pritisak“ da se svi osumnjičeni za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovinu procesuiraju bez obzira na činjenicu gdje se nalaze. Također je kazao da očekuje žurnije rješavanje predmeta iz susjednih zemalja za koje su došli zahtjevi iz BiH.

Da je Ministarstvo pravde BiH je spremmno raditi na poboljšanju svega iz svoje nadležnosti što se može poboljšati, kako bi se ostvario značajniji napredak  BiH, te da je jačanje suradnje pravosudnih organa pozitivan signal za EU integracije, istakao je ministar pravde BiH.

Glavni tužitelj Serge Brammertz, naglasio je da Bosna i Hercegovina dobro i brzo postupa u odnosu na zemlje iz regije, a da su oni u cilju poticanja napredovanja na EU putu spremni podjeliti svoje iskustvo, znanje i podršku.

4 FOTO GALERIJA